Recept

Bierbrood

Ingrediënten:

  • 100 gram verse gist (bakkersgist)
  • 1 ½ flesje (450 ml) Hertog Jan Grand Prestige
  • 500 gram speltbloem
  • 270 gram volkorenbloem
  • 30 gram biologische roomboter
  • 3 theelepels zout
  • 2 ½ theelepels suiker
  • 30 gram bakpoeder (2 zakjes)

Instructies

  1. Los de gist op in een scheutje (ca. 60 ml) van het bier. Doe de overige ingrediënten in een aparte kom (zout en gist mogen niet rechtstreeks met elkaar in contact komen).
  2. Meng het mengsel van bier en gist door de rest van de ingrediënten. Kneed het in ca. 10 minuten tot een soepele, gladde bol deeg.
  3. Dek het deeg af en laat het 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Kneed het daarna goed door en doe over in een ingevet broodbakblik. Laat nogmaals 45 minuten afgedekt rijzen.
  4. Verwarm, tegen het einde van de rijstijd, de oven voor op 180 graden C.
  5. Bak het brood in ca. 18 minuten goudbruin en gaar.

Nog tijd over:

Tapanade van zongedroogde tomaat met rucola:

Ingrediënten:

  • 250 gram zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
  • 50 gram rucola
  • 75 gram oude harde kaas (bijv. Oude Beemsterkaas)

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde, smeuïge massa. Voeg eventueel een beetje olie van de tomaatjes toe als de tapenade te droog is.

Laat een reactie achter